Skåne Slalom Cup, SSC

Vindsurfing

 

SLALOM GRIPEN
 
1 april – 1 november
2010

Målsättning
Målsättningen med SSC – Gripen är att ge lite extra krydda till vindsurfingen och vänder sig till alla utövare som tycker det är kul att jaga varandra på vattnet.

Tidsperiod
1:e april - 1 november 2010.

Från 2010-04-01 till 2010-09-15 körs deltävling både vardag och helg. Mellan 2010-09-16 till 2010-11-01 körs deltävling endast på helger.

Villkor för att deltaga
Alla deltagare måste vara betalande medlemmar i vindsurfingklubb.

Anmälan
Anmälan görs genom att registrera sig på www.vindgripen.org. För att ställa upp i en deltävling krävs ingen föranmälan. Alla deltagare måste registrera sig på plats i god tid innan skepparmötet. Då man en gång blivit anmäld/registrerad läggs man upp på en e-mail lista för information om deltävlingar.

Klasser
Dam, Herr och Junior (-91:or och yngre).

Kostnad
Gratis

Datum
En deltävling kan ske på veckans alla dagar. Det som behövs är en bra väderprognos, förvarning sker senast kl:12 dagen innan. Deltävlingarna kommer att samordnas med SweSpeed SYD och SVF: s Speed/LD/Formula tävlingar för att undvika krockar.

Plats
Platsen är någonstans på skånskt vatten och bestäms efter väderprognos och avgörs främst av vem som kan arrangera.

Vi vill att så många klubbar som möjligt är med och arrangerar så att vi får köra på många olika platser.

Prognos och annonsering
För att en deltävling skall annonseras visar vindprognos minst 10 m/s vid tiden för tävlingen. Annonsering sker via Web och e-mail.

Starttid – första heat
Första möjliga start är kl 18.00 på vardagar och 14.00 på helgdagar.

Registrering
Registrering skall göras på plats senast 30 minuter innan första start (13:30 eller 17:30). När deltävling annonseras anges var registrering görs.

Skepparmöte
Skepparmöte är 30 minuter innan start (13:30 eller 17:30)

Båtfolk och funktionärer
Funktionärer som inte kan delta belönas med placeringspoäng för de heat de arrangerar (ett slag med en 6-sidig tärning ger placering och motsvarande poäng).

Utrustning
All vindsurfing utrustning är tillåten. Flytväst och hjälm rekommenderas.

Bana
Banans utformning bestäms av arrangör och kan variera mellan down-wind, klassisk 8:a, eller Long Distance.

Antal deltagare per heat
Alla deltagare startar samtidigt i alla heat oavsett antal. Vid ett större antal deltagare görs banan längre och startområdet större.

Vindgräns
Start sker endast då vind är minst 8 m/s och varit kontinuerlig i ca: 10 minuter. Heat avbryts då vind legat under 7 m/s i medelvind under ca: 10 minuter. Som riktmärke skall det gå att plana med en 120L bräda och 7.5 m2 segel.

I väntan på vind och start
En AP flagga används för att signalera att det är minst 15 minuter kvar till start. Då flaggan tas ned är 15 minuter kvar till start, 3 ljudsignaler ges då flaggan tas ned, eller hissas.

AP-flagga 

AP flagga

Om vinden sjunker under tillåten nivå hissas AP flaggan. Deltagarna vet då att det är minst 15 minuter kvar till nästa start och kan ta sig till land. När AP flaggan tas ned börjar nedräkningen på 15 minuter till start.

Startförfarande - Vattenstart
En uppmärksamhetssignal används för att förbereda deltagaren att starta sin klocka på 4 minuters nerräkning.

Signal

Flagga och Ljud

Minuter före startsignal

Uppmärksamhet

tre signaler

4.15

Varning

Rödflagga upp, en signal

4

Förberedelse

Gul flagga upp, röd flagga ned, en  signal

3

 

Gul flagga  ned, en signal

1

Start

Grön flagga visas, en signal

0

Vid upprepade heat börjar startförfarandet tidigast då sista deltagare gått i mål från föregående heat, alternativt 5 minuter efter näst siste deltagaren.

Startförfarande – Strandstart
Strandstart är till för att förenkla, t.ex. då man inte har någon båtfunktionär.

Strandstart utförs från strand, eller i maximalt midjedjupt vatten. Alla deltagare tilldelas ett startnummer för varje heat. Startnummer 1 är högst i lovart (närmast vinden).

Vid skepparmötet tilldelas alla ett nummer som gäller för första start. I efterföljande heat med strandstart ges deltagaren automatiskt nummer motsvarande omvänt målgångsresultat. Anslutande deltagare som missat föregående heat startar alltid med hösta nummer (längst ner i lä).

Startsignaleringen vid en strandstart är – ”klara-färdiga-gå”.

Poängräkning
SSC – Gripens segrare är den som har minst poäng från alla heat seglade under tävlingsperioden.

Poängräkning per heat är som följande:

Heat placering

Poäng

1

0.7

2

2

3

3

Varje följande placering

Lägg till ett

Deltagare som inte fullföljer heat, eller har icke närvaro, tilldelas en gemensam sista plats.

Strykningar
Strykningar sker enligt följande:

Antal heat

Strykningar

1 –3

0

4 – 6

1

7 – 9

2

10 – 12

3

Etc.

etc.

 

Antal heat per deltävling
Maximalt körs 5 heat under en deltävling. Antal heat beror på banans längd och vindförhållande.

Arrangörer anger vid skepparmötet antal heat som kommer att köras på rak följd innan paus, och hur många som totalt är planerade att köras under deltävlingen.

Kappseglingsregler

Svenska Seglarförbundet tar fram reglerverk för segling, KSR, eller kappseglingsreglerna. Reglerna är i huvudsak framtagna för vanlig båtsegling, däremot finns det anpassningar för vindsurfing i appendix B. (http://www.svensksegling.se).

Eftersom SSC-Gripen riktar sig till alla vindsurfare kan man som arrangör inte förvänta sig att deltagarna kan några kappseglings eller väjningsregler. För att undvika olyckor bör ett par grundläggande kappseglingsregler förklaras på skepparmötet, t.ex. vem som har rätt till väg vid olika situationer.

Rätt till väg

Tjuvstart
a) Vid tjuvstart signaleras allmän återkallelse om den tjuvstartande deltagaren icke kunde identifieras (eller med många tjuvstartande). Återkallelsen signaleras med att den gröna flaggan tas ned följt av tre snabba ljudsignaler.

b) Om den tjuvstartande deltagare identifieras blir denna diskvalificerad utan förhandling från heatet. Heatet fortlöper, dock signaleras tjuvstart med en ljudsignal med den gröna flaggan fortfarande hissad. Om den tjuvstartande deltagaren vet med sig att den medverkat i en tjuvstart skall denne genast lämna banan. Den tjuvstartande deltagaren kan medverka i nästa heat.

Segelsiffror
Alla deltagare skall ha unika segelsiffror som är lätta att känna igen. De som inte har SVF medlemskap och segelnummer ges ett temporärt segelnummer för SSC – Gripen.

Soltider

Datum

Solen upp

Solen ner

2009-04-01

06:41

19:43

2009-09-01

06:12

20:03

2009-09-15

06:38

19:27

2009-10-01

07:08

18:45

2009-11-01

07:11

16:31